Online GK Questions for Class 5 Students | Best Kids Learning Platform - Easyshiksha

GK QUESTIONS AND ANSWERS for Class 5

no-image

GK QUESTIONS for Class 5: SCIENCE

  • 1. Water in plants is transported by what?
    Answer:- Xylem
  • 2. What's not a component of chlorophyll? Nitrogen or Calcium?
    Answer:- Calcium
  • 3. Onion (Allium cepa) could be a modified form of?
    Answer:- Stem
  • 4. What's the botanical name of Tomato?
    Answer:- Solanum Lycopersicum
  • 5. What category of animal is an octopus?
    Answer:- Cephalopod
  • 6. Is that the temperature of the moon higher or lower during the day?
    Answer:- Higher
  • 7. Which planet is that the smallest: Neptune, Mars, Mercury?
    Answer:- Mercury
  • 8. Your blood group is decided by the genes you inherit from your parents: True or False?
    Answer:- True
  • 9. Oxygen liberated during photosynthesis is coming from
    Answer:- Water
  • 10. The part of the stem where the leaf is attached
    Answer:- Node
  • 11. What sensory organ of the build consists of a visual part called the crown and an unseen portion called the root?
    Answer:- Tooth
  • 12. Which structure of the attention is that the most sensitive but contains no blood vessels?
    Answer:- Cornea

GK QUESTIONS for Class 5: MATHS

  • 1. What's the subsequent number within the following sequence– 7, 14, 21, 28?
    Answer:- 35
  • 2. Place these shapes so as to what percentage sides they have—square, triangle, octagon, and hexagon?
    Answer:- Triangle, square, hexagon, octagon
  • 3. What's the root of 144?
    Answer:- 12
  • 4. What's three-fifths of 50?
    Answer:- 30
  • 5. Find the best number that may divide 43, 91 and 183 to depart the identical remainder in each case.
    Answer:- 4
  • 6. The H.C.F. of two numbers is 23 and therefore the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the 2 numbers is:
    Answer:- 322
  • 7. Six bells commence tolling together and toll at intervals of two, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In a half-hour, what percentage times do they toll together?
    Answer:- 16
  • 8. Let N be the best number which will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the identical remainder in each case. Then the sum of the digits in N is:
    Answer:- 4
  • 9. The best number of 4 digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 are:
    Answer:- 9600
  • 10. The merchandise of the 2 numbers is 4107. If the H.C.F. of those numbers is 37, then the greater number is:
    Answer:- 111
  • 11. Three numbers are within the ratio of 3: 4: 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F. is:
    Answer:- 40
  • 12. The G.C.D. of 1.08, 0.36 and 0.9 is:
    Answer:- 18
  • 13. The merchandise of the 2 numbers is 2028 and their H.C.F. is 13. the number of such pairs is:
    Answer:- 2
  • 14. The smallest amount multiple of seven, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is:
    Answer:- 364
  • 15. Who is thought because of the Prince of Indian Mathematics?
    Answer:- Srinivasa Ramanujan
  • 16. “Number rules the Universe” Who said it?
    Answer:- Pythagoras
  • 17. What's the name for the longest side of a right-angled triangle?
    Answer:- Hypotenuse
  • 18. What number does one get once you multiply all of the numbers on a phone number pad?
    Answer:- Zero
  • 19. What's the foremost famous theory of triangles in geometry?
    Answer:- Pythagorean Theorem
  • 20. Within which numeration system, there's no representation for zero?
    Answer:- Roman Numerals
  • 21. What's the overall number of dots on a dice?
    Answer:- 21
  • 22. Which movie is predicated on Srinivasa Ramanujan?
    Answer:- The person Who Knew Infinity
  • 23. Who is widely considered to be the “Father of Mathematics”?
    Answer:- Archimedes
  • 24. Which number is taken into account as Ramanujan Number?
    Answer:- 1729
  • 25. What percentage zeros are there in one billion?
    Answer:- 9
Future Scope
HDFC Credila: Education Loan
Fair Exhibition Organisation
Indian Education Congress
AQT

Want to explore more about EasyShiksha services & looking for any help!

We always looking to collaborate and our team can help you with all your doubts

by proceeding ahead you expressly agree to the EasyShiksha terms of use and privacy policy.